tiistai 17. maaliskuuta 2009

Teetkö tulosta vai tulosta?

Olin tänään jälleen pelaamassa. Täytyy kyllä hakea tuota pelikuntoa oikeasti käymällä useammin pelaamassa. Tulokset jäivät aika huonoiksi, jota voi perustella vaikkapa uupuneisuudella työpäivästä.

Onneksi tuli kuitenkin käytyä. Olen jo pitkään halunnut saada tämän rytmin kulkemaan pelaamisen kanssa, jotta jaksaisin pysyä fyysisesti kunnossa. Lenkkeily ja muu tavanomainen ei yksinkertaisesti vaan kiinnosta. Kun ikää kertyy, sitä huomaa että maha kasvaa "mitävaan" -ruokavalion myötä. Olen tosin aina myöskin saanut itseni hyvään tilaan liikkumalla, enkä vieläkään jaksa välittää liian tarkasti, syönkö terveellisesti.

Harrastaessani lajia olen aina pitänyt erityisesti tanssipelaamisesta musiikkipelaamisen ja kuntoilun takia. Kuntoilu tuli kylläkin kuvioihin asenteena vasta hieman myöhemmin, koska harrastin aloittaessani paljon erilaista liikuntaa. Kilpaileminen ei koskaan ole ollut liian tärkeä asia, vaikka se hienoa onkin saavuttaa erilaisia sijoituksia ja voittaa kaverinsa. Nykyään tulee huomattua, että stressaa pelatessa liikaa tuloksesta ja yleensä se kappale kaatuukin siihen omaan mietiskelemiseen sekä liialliseen keskittymiseen ja yrittämiseen. Veikkaan, että moni kärsii samasta ongelmasta.

Aikanaan aloittaessani tanssipelejä pelattiin huvin sekä hauskuuden vuoksi ja kappaleiden läpi pääseminen oli aika pitkälti pääosassa. Vasta kaikki biisit läpäistyäni EuroMix 2 -arcadella minulle tokaistiin, että "nyt sitten voit parannella ja keskittyä tuloksiin". Tottakai arvosanaruudut ovat tärkeimpiä elementtejä pelissä, koska ne antavat aina lähes täysin oikean palautteen siitä, miten hyvin olet pärjännyt kappaleessa. In The Grooven tulon myötä kappaleista tuli kuitenkin rutkasti vaikeampia ja nykyään hauskanpidon ja "tanssimispelaamisen" elementti tuntuu useilta pelaajilta kadonneen.

Nykyinen tanssipelikulttuuri tuntuu siis pyörivän vain pelillisten "saavutusten" ympärillä, joka mielestäni vakavoittaa aika tavalla pelaamista. Freestyleä eli koreografiapelaamista ei Suomessa ole muutenkaan tietysti harrasteltu paljoakaan, mutta sitäkään ei enää näy juuri missään kenenkään toimesta. Yhä enemmän uudet nuoremmat pelaajat puhuvat vain joko omista, tai muiden tuloksista, suomen ennätyslistaa ja saavutusthreadia päivitellään jatkuvasti, jokaisella pitää olla joku status ja meriitti.

Kilpailuhenkisyyttä kyllä tuleekin olla ja tottakai omista ja kaverisaavutuksista saa tai oikeastaan pitää olla kiinnostunut, mutta onko arcadepelaajista koskaan valitsemaan kappaletta sen mukaan miltä se kuulostaa, ajattelematta sitä mitä kappaleesta voisi saada tai mitä joku toinen on siitä saanut? Eikö harrastamisen ja etenkin hauskanpidon pitäisi olla tärkeämpää, kuin ikuinen tulosten perässä juokseminen? Pelaako näitä pelejä enää kukaan huvin vuoksi?

6 kommenttia:

  1. Pohdiskelet tässä mielestäni erittäin tärkeää näkökulmaa tanssipelaamiseen. Itsekin olen viimepäivinä miettinyt, meneekö tulosten tähden pelaaminen hauskuuden ohi ja onko homma silloin enää mielekästä. Blogisi vaikuttaa muutenkin mielenkiintoiselta, jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
  2. Freestyle on aika lolololol, scoren huoraaminen pelin pääidea!!!!111111111

    -coppa

    VastaaPoista
  3. Itse ainakin pelailen vielä silkan pelaamisen ja oman kehityksen vuoksi, hyvät scoret ovat siinä sivussa vain kivaa bonusta koska eipä minun kohdallani scoreista oikein ole puhetta (:

    -Rei

    VastaaPoista
  4. Toisaalta esim. minulla suuri osa peli-ilosta tulee siitä tuloksen tavoittelusta, eikä se ole tappanut hauskuutta pelistä. Se on kyllä ihan totta, että monilla tulospelaaminen on vähentänyt peli-iloa. Mutta kun kilpailuja järjestetään nyt enemmän, niin on luonnollista kehitystä että pelataan tulokset mielessä, halutaan menestyä niissä kisoissa.

    Sanoisin että jos ei ollenkaan nauti koko hommasta, harrastamisesta, pisteistä, kisoista, mistään.. niin sitten kannattaa pitää taukoa. Ja lajiin kuin lajiin kuitenkin tylsistyy helposti jos sitä harrastaa pitkään.

    Hyvää tekstiä ja ihan mielenkiintoisia juttuja anyways, keep it up.

    VastaaPoista
  5. Hmm... Mielestäni tuloksen saanti pelissä on hauskaa, mutta samalla myös rasittavaa. Jos saa hyvän tuloksen, motivaatio kasvaa ja pelaamisesta tulee hetkessä huomattavasti hauskempaa; jos saa huonon tuloksen, motivaatio laskee, alkaa ärsyttämään ja helposti muutkin kappaleet menevät pieleen eikä kiinosta enää pelata. Pelaamisessa se tärkein on kuitenkin se hauskuus :)

    VastaaPoista
  6. On mukava nähdä, että tätä jakselee joku itseni lisäksi lukeakin ja vielä hienompaa on, että tämä toiveeni herättää keskustelua aiheesta toteutui. Jatkakaa tekin samaan malliin! :)

    VastaaPoista